AMSTERDAM - De Galaxy Tab 10.1 blijft verboden in Duitsland. Het voorlopige verkoopverbod is omgezet naar een permanent verkoopverbod. Ook de 7.7 zou verboden worden.

Dat heeft de Duitse rechter vrijdag bepaald in een rechtszaak aangespannen door Apple.

Volgens de rechter lijkt de Galaxy Tab 10.1 te veel op de iPad van Apple. Vorige maand oordeelde een Nederlandse rechter dat de tablets niet te veel op elkaar lijken en wees een verbod daarom af.

In Nederland werden op basis van een softwarepatent wel de Galaxy S, S II en Ace verboden.

Reactie Samsung

Samsung laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn. "We geloven dat dit verbod op basis van zulke brede eigenschappen de innovatie en vooruitgang in de industrie beperkt." Het bedrijf zal in beroep gaan tegen de uitspraak.

In de verklaring verwijst Samsung ook naar de Nederlandse uitspraak.

Ook 7.7

De uiterlijke kenmerken die Apple opvoert in de rechtszaak zijn onder meer de afgeronde hoeken, de glasplaat aan de voorkant en de vorm.

Op basis van de uitspraak in Duitsland zou daarom ook de aangekondigde Galaxy Tab 7.7, het kleinere broertje van de 10.1, verboden worden, meldt Seuddeutsche.de. Op last van de rechter moest Samsung dit model vorige week al verwijderen van elektronicabeurs IFA in Berlijn.

Strijd

De bedrijven zijn al langer met elkaar in strijd. Onder meer in de Verenigde Staten, Japan en Australië lopen rechtszaken van Apple tegen Samsung om de Galaxy Tab te verbieden. Samsung heeft Apple ook aangeklaagd vanwege patentinbreuk.

Apple baseert de meeste rechtszaken op het uiterlijk van de Galaxy Tab. In sommige landen, zoals Nederland, worden daar ook softwarepatenten bij betrokken.

Europees verbod

Een Duitse rechter kondigde eerder een Europees verkoopverbod voor de Galaxy Tab uit, maar dat werd later teruggedraaid na twijfel over de jurisdictie van de Duitse rechter. Het Duitse verkoopverbod bleef echter bestaan.

Vervolgens bleek dat Apple onjuist fotobewijs had aangeleverd, maar het voorlopige verkoopverbod bij onze Oosterburen werd toch verlengd. Nu heeft de rechter in Düsseldorf dus bepaald dat de tablet verboden blijft.

Of Samsung in hoger beroep gaat is niet bekend.

Verschil

Danny Mekic, internetexpert en -jurist laat aan NU.nl weten dat het feit dat de twee rechters precies het tegengestelde vinden geen directe gevolgen heeft. "Wel kan in Nederland de Duitse uitspraak als argument gebruikt worden in een hoger beroep en in Duitsland kan dat gebeuren met de Nederlandse uitspraak", aldus Mekic.

Het mogelijk gevolg daarvan is dat de rechters hun vonnis nog gedetailleerder moeten toelichten.

Alles over de juridische strijd tussen Apple en Samsung