AMSTERDAM – De HTC Evo 3D kan 3D-beelden laten zien zonder dat de gebruiker een brilletje op hoeft, net als de LG Optimus 3D Speed. Maar op HTC’s toestel is minstens net zo veel aan te merken als op LG’s 3D-smartphone.

Op papier is HTC’s nieuwste een bijzonder krachtig en modern apparaat. Het toestel draait op een dual-core processor van 1,2GHz en heeft een gigantisch 4,3-inch scherm dat op zijn beurt een resolutie heeft van 540 bij 960 pixels.

Het toestel kan zich dan ook prima meten met de topmodellen van andere smartphonefabrikanten. Sneller is hij echter niet, maar door zijn 3D-mogelijkheden is hij wel duurder. HTC mikt dan ook op gebruikers die echt wat met 3D willen doen.

Geen hoge ogen

Datzelfde kon eerder gezegd worden van de Optimus 3D Speed van LG. HTC heeft zich gehaast om de Evo 3D, die al vorig in de VS werd uitgebracht, te ‘vereuropesen’, maar bleek niet snel genoeg om LG’s 3D-toestel voor te zijn.

De ‘Optimus’ wist eind juli niet al te hoge ogen te gooien. Het toestel had leuke 3D-functies, maar was logger en zwaarder dan smartphones zonder deze functies. En de accu gaf er bij gebruik van de 3D-mogelijkheden snel de brui aan. Bovendien was de software – Android 2.2 – verouderd.

Even zwaar en groot

De Evo 3D doet het op een aantal punten beter. Het toestel draait op een veel recentere versie van Android (2.3.4), heeft een scherm met iets hogere resolutie en zelfs de bluetooth-versie die het apparaat ondersteunt, is nieuwer (3.0 tegenover 2.1 bij de LG). Maar daar is ook alles mee gezegd.

HTC’s smartphone is namelijk ongeveer even zwaar en groot, terwijl de grotere accu opvallend genoeg minder gesprekstijd oplevert. Ook de snellere processor – de kloksnelheid van de Evo 3D-chip ligt 200MHz hoger – blijkt in de praktijk niet terug te zien. Des te opvallender is het dat de Evo 3D rond de 80 euro duurder is.

Het mindere toestel

Dit is extra opmerkelijk omdat de ‘Evo’ op 3D-gebied gewoon het mindere toestel is van de twee. Hoewel HTC’s apparaatje in principe dezelfde 3D-mogelijkheden biedt als zijn directe concurrent, ontbeert de smartphone een gebruiksvriendelijk scherm waarin al deze functies overzichtelijk bijeen zijn gebracht.

Haalt men de Optimus uit zijn verpakking, dan kan men direct aan de slag met 3D-games, 3D-voorbeeldfilms en –foto’s, en natuurlijk met de 3D-camera. Bij de Evo 3D zal men in eerste instantie genoegen moeten nemen met de camera, want films, foto’s en games worden niet meegeleverd.

Daar komt bij dat de foto- en filmkwaliteit niet kan tippen aan die van LG’s toestel. Opgenomen beelden ogen fletser en missen contrast. Ondertussen ontbreekt het op HTC’s apparaat aan een full-HD opnamestand in 2D. Of je nu filmt in 2D of 3D, de resolutie blijft beperkt tot 720p.

Zwaarder voor de ogen

Doordat de lenzen van de 3D-camera achter op de Evo 3D wat verder uit elkaar liggen, is het 3D-effect in de opnames wel wat krachtiger. Dit betekent echter ook dat het zwaarder is voor de ogen om deze filmpjes en foto’s op HTC’s toestel terug te zien.

De HTC Evo 3D is geen slecht toestel, maar door zijn prijs en halfslachtig geïmplementeerde 3D-functies belandt het wel tussen wal en schip. De smartphone is zwaarder, groter en duurder dan andere topmodellen zonder 3D, én het is duurder en minder goed dan zijn directe 3D-concurrent. Wie per se een mobiel wil die iets met 3D kan, is bij LG op dit moment aan een juister adres.

HTC Evo 3D