AMSTERDAM – Acer heeft vrijdag de eerste Ultrabooks gepresenteerd. De dunne en snelle laptops moeten een concurrent van de MacBook worden.

Er zullen drie varianten van de Acer Aspire S3 op de markt verschijnen. De goedkoopste kost 799 euro en de duurste 1199. Alle laptops hebben een 13,3-inch scherm.

Het verschil zit hem in de specificaties. Zo heeft het duurste model een 240GB ssd, een alternatief voor de oude vertrouwde harddisk. De ssd-schijven zijn een stuk sneller. De goedkopere laptops hebben 320 of 500 GB normale harde schijf met een geïntegreerde ssd.

Dun en licht

De laptops zijn extra snel, licht en dun en kunnen daarom gezien worden als concurrentie voor de MacBooks van Apple, hoewel Acer die apparaten niet direct noemt.

De afmetingen en het gewicht zijn vergelijkbaar. Acer vermeldt in het persbericht een dikte van 1,3 centimeter, maar is in praktijk 1,6 centimeter op het dikste punt en 0,7 centimeterop het dunste punt. De MacBook Air van 13,3-inch is tussen de 0,3 en 1,7 centimeter.

De S3 weegt 1,34 kilo, vergelijkbaar met de 1,35 kilo van de MacBook Air.

Snelheid en accuduur

Ook qua snelheid probeert Acer met de Ultrabooks een stap te zetten in vergelijking met ‘normale’ laptops. In 1,5 seconden is het apparaat uit slaapstand en in 6 seconden uit een diepe slaapstand. Bovendien kan er in 2,5 seconden verbinding gemaakt worden met het internet.

De accuduur is verhoogd naar zeven uur. Verder is het apparaat uitgerust met een tweede generatie Intel Core i3-, i5- of i7-processor. De S3 gaat in september in een aantal nog onbekende regio’s in de verkoop en het bereik wordt in oktober uitgebreid. Mogelijk hoort Nederland bij de eerste landen.

Acer Aspire S3