AMSTERDAM – Op elektronicabeurs IFA in Berlijn onthulde Sharp donderdag een portable televisie, die zijn beelden draadloos ontvangt van een zendstation in huis.

Met deze Aquos Wireless Lifestyle-tv kan men bijvoorbeeld zonder gedoe televisie kijken op het balkon en in de tuin, aldus Sharp. Het toestel beschikt over een ingebouwde accu, waarmee men twee uur compleet draadloos tv kan kijken.

Het apparaat wordt geleverd met een settopbox, waar alle kabels op aangesloten kunnen worden. Dit kastje heeft vier hdmi-aansluitingen, ontvangt digitale en analoge televisiesignalen, en beschikt ook over een usb-aansluiting. Zo kan men bijvoorbeeld een externe harddisk op de settopbox aansluiten, om televisieprogramma’s op te nemen.

Deze settopbox stuurt zijn beelden door de lucht naar de draadloze ontvanger in het televisiescherm. De maximale afstand tussen zender en ontvanger bedraagt zo'n dertig meter in een open ruimte, maar neemt af als er muren tussen zitten.

Op elektronicabeurs IFA in Berlijn heeft Sharp 20- en 40-inch uitvoeringen laten zien, maar het is nog niet duidelijk of deze tv's ook in Europa worden uitgebracht. Wel is duidelijk dat de tv’s zullen worden uitgerust met 100Hz beeldverwerking en een led-backlight.