AMSTERDAM – Accessoiremaker Scosche heeft zijn reeks accessoires voor mobiele telefoons uitgebreid met de RDTX-PRO, een stralingsdetector die gebuikt kan worden in combinatie met een iPhone of iPod touch.

De stralingsdetector hoeft volgens Scosche niet eerst te worden gekalibreerd. De RDTX-PRO wordt via de dockaansluiting aan een iOS-mobieltje gekoppeld. De sensor detecteert gammastraling boven 60keV en kan ook als zelfstandige eenheid worden gebruikt.

Het gemeten stralingsniveau wordt door de gratis te downloaden app getoond op het scherm van het mobieltje. Groen betekent dat de omgeving veilig is, oranje duidt op een verhoogd risico en rood geeft gevaar aan. De meetresultaten kunnen worden gedeeld via Facebook, Twitter of Google Maps.

De RDTX-PRO verschijnt in september en gaat ongeveer 230 euro kosten. Van dit bedrag doneert Schoche naar eigen zeggen ongeveer 7 euro aan een aantal goede doelen die gericht zijn op het helpen van de slachtoffers van de aardbeving bij Tohoku en de daaropvolgende tsunami die Japan overspoelde.