AMSTERDAM – Samsung heeft dinsdag drie nieuwe smartphones aangekondigd die uitgerust zijn met Bada, het eigen besturingssysteem. Samsung richt zich met de nieuwe toestellen op goedkopere smartphones.

De eerste Bada-toestellen werden in mei 2010 gelanceerd en de lijn zal nu worden uitgebreid met de Wave 3, Wave M en Wave Y.

Vorige week werden al nieuwe Galaxytoestellen aangekondigd die ook goedkoper zijn dan bijvoorbeeld het high-end toestel Galaxy S II.

Bada 2.0

Samsung heeft aan de nieuwe versie van Bada onder meer Near Field Communication (NFC) toegevoegd. Daarmee kunnen bestanden verstuurd worden zonder internetverbinding, maar bijvoorbeeld ook mobiele betalingen uitgevoerd worden.

Daarnaast zijn de multitask-mogelijkheden uitgebreid en is spraakherkenning toegevoegd.

Toestellen

De Wave 3 heeft een 4-inch AMOLED-scherm en richt zich op gebruikers die het uiterlijk van de telefoon belangrijk vinden. Bovendien is de smartphone uitgerust met een 1,4GHz-processor en is 9,9 millimeter dik.

De Wave M is een toestel specifiek voor het gebruik van sociale media en zal, net als alle andere Samsungtoestellen, uitgerust worden met ChatON. Maandag onthulde Samsung ChatON, een WhatsApp-concurrent waarmee gratis berichten kunnen worden gestuurd.

Samsung omschrijft de Wave M als ‘het eerste toestel met ChatON’. De smartphone heeft een 3,65-inch HVGA-scherm.

Instapmodel

Het derde toestel, de Wave Y, moet een instapmodel worden voor mensen die voor het eerst een smartphone gaan gebruiken. Het toestel heeft een 3,2-inch HVGA-scherm. Alle specificaties zijn te vinden op de website van Samsung.

“Smartphones worden steeds populairder en onze nieuwe Wave-toestellen zijn gemakkelijk te gebruiken en zullen de markt inspireren”, voorspelt JK Shin, hoofd van de mobiele afdeling van Samsung.

Applicaties

De telefoonmaker heeft de afgelopen jaren succes geboekt met de Androidtoestellen Galaxy S en S II en heeft ook telefoons met Windows Phone. De Wave-toestellen maken gebruik van de applicatiemarkt Samsung Apps met daarin 13.000 applicaties.

In Android Market en de App Store van Apple zijn honderdduizenden applicaties te vinden.

Nieuwe Bada-toestellen