AMSTERDAM – Samsung heeft naar verluidt de voormalig vicepresident van de PC-afdeling van HP aangetrokken en denkt na over het overnemen van besturingssysteem WebOS.

Dat melden bronnen bij laptopfabrikanten aan Digitimes. Geruchten dat Samsung WebOS of de computerafdeling van HP zou willen overnemen doen al de ronde sinds HP bekendmaakte te willen stoppen met beide activiteiten.

Raymond Wah, voormalig topman bij de PC-afdeling van HP, zou inmiddels bij Samsung werken en daar de verkoop van PC’s afhandelen.

WebOS

De bronnen stellen tegenover Digitimes bovendien dat Samsung nadenkt over het kopen van WebOS, het mobiele besturingssysteem dat HP in handen kreeg na de overname van Palm in 2010.

HP heeft twee weken geleden de stekker uit WebOS, dat draait op de tablet TouchPad en smartphone Pre, getrokken. Ook maakte het bedrijf bekend te onderzoeken of de PC-afdeling verkocht kan worden. HP is marktleider wat betreft computerverkoop, maar ziet de cijfers flink teruglopen.

Onderdelen

Volgens de bronnen is Samsung meer geïnteresseerd in het kopen van WebOS omdat een overname van de PC-afdeling van HP negatieve gevolgen zou hebben voor het fabriceren van onderdelen. Samsung levert nu verschillende computeronderdelen aan HP.

Als een ander bedrijf verantwoordelijk wordt voor de PC-afdeling zou dat Samsung meer opleveren dan wanneer ze de tak zelf in handen krijgen. Bovendien, zo stellen de bronnen, zou Samsung met WebOS een eigen systeem tot de beschikking hebben en zich wapenen tegen eventuele gevolgen van de overname van Motorola door Google.

Motorola

Met Motorola krijgt Google een hardwarefabrikant in handen. De zoekgigant, verantwoordelijk voor het mobiele besturingssysteem Android, stelde direct dat de software beschikbaar blijft voor alle fabrikanten en Motorola geen exclusieve voordelen krijgt. Samsung is de grootste fabrikant van Androidtoestellen.

HP en Samsung wilden beide niet ingaan op de geruchten.