MOUNTAIN VIEW – Het besturingssysteem Android sloeg pas echt in Europa aan toen Samsung medio 2010 met de Galaxy S kwam. Google constateert bovendien dat Androidtelefoons goedkoper worden.

Dat blijkt uit een gesprek van NU.nl met Marc Vanlerberghe, director marketing van Android.

Uit het gesprek komt naar voren dat Google al vanaf dag 1 Android ook op de Europese markt heeft gericht. Dat was in 2008. Het ‘breakthrough’ moment kwam volgens Vanlerberghe echter pas toen Samsung de Galaxy S op de markt bracht.

Juist dat is het toestel dat momenteel onderwerp is van rechtszaken tussen Apple en Samsung omdat de iPhonemaker stelt dat het een slaafse kopie is van de Apple-smartphone.

Succes Europa

Volgens Google is 38 procent van alle verscheepte toestellen in Europa in het tweede kwartaal van 2010 een Androidtelefoon. Het succes zou te wijden zijn aan het feit dat de Europese markt erg verdeeld is. Er zijn verschillende culturen en talen.

“Door het open source-karakter kunnen Androidtelefoons gemakkelijk door providers en fabrikanten aangepast worden aan de wensen van de lokale markt waardoor het voor ons gemakkelijker is om succes te behalen in meerdere landen in Europa”, aldus Vanlerberghe.

Prijs omlaag

De prijs van Androidsmartphones gaat de komende tijd omlaag, voorspelt de topman van Android. Dit komt omdat er steeds meer fabrikanten toestellen aanbieden en bijvoorbeeld bedrijven als Huawei goedkopere toestellen maken.

Samsung kondigde woensdag bovendien vier nieuwe Galaxytoestellen aan waarvan er een aantal lager geprijsd zijn dan gebruikelijk is in die lijn.

Overname

Verder wilde Google weinig bekendmaken. In het gesprek bij het Googlekantoor in Mountain View, Californië kon de topman niet ingaan op vragen over de overname van Motorola en recente rechtszaken aangespannen door bijvoorbeeld Microsoft en Apple.