PALO ALTO – Softwarebedrijf VMware gaat het dit jaar en in 2012 op meerdere Androidsmartphones en –tablets mogelijk maken om twee versies van de software te draaien om zo zakelijk en persoonlijk gebruik op één toestel te combineren.

Dat laat Paul Strong, CTO van VMware, weten.

Eind 2010 werd al aangekondigd dat LG en VMware samen zouden werken om één fysieke telefoon op te splitsen in twee virtuele toestellen met twee versies van de software. Dit jaar en in 2012 moeten daar nog een aantal Androidfabrikanten bij komen.

Google en tablets

“Bovendien zijn we constant in gesprek met bedrijven als Google en Apple”, aldus VMware. Of deze gesprekken al concreet zijn en wanneer en of er resultaat verwacht mag worden, wil het bedrijf niet bekendmaken.

Wel wordt ook duidelijk dat Androidtablets het komende jaar opgedeeld gaan worden in twee virtuele tablets. Welke fabrikanten met dergelijke apparaten komen, blijft in nevelen gehuld.

Veilige omgeving

Voordeel is dat bedrijven een veilige en beperkte omgeving kunnen bouwen die werknemers zakelijk kunnen gebruiken. Bepaalde bestanden zijn dan niet te delen met de privéversie van Android en de applicaties die gebruikt kunnen worden zijn bovendien beperkt om veiligheid te waarborgen.

De telefoon kan vervolgens omgezet worden naar de privéstand waardoor de normale versie van Android beschikbaar is. Het besturingssysteem van Google is momenteel het platform waar VMware zich op richt, maar ook met de iPhone zou hetzelfde mogelijk zijn.

iOS en Android combineren

“In theorie kunnen we zelfs een iPhone splitsen in een iOS- en Androidtoestel. Maar dat geeft veel problemen rond licenties”, aldus Strong. Begin 2009 toonde VMware al een Nokia met daarop zowel Android als Windows Mobile.