AMSTERDAM - Apple en Samsung hebben afgesproken dat de Galaxy Tab 10.1 verkocht mag worden in Nederland tot een rechter uitspraak heeft gedaan in een kort geding aangespannen door Apple.

De bedrijven melden vrijdag dat zij elkaars producten niet zullen proberen te blokkeren tot de rechter uitspraak heeft gedaan.

Een voorlopig importverbod kan bijvoorbeeld afgedwongen worden zonder dat de tegenpartij daarvoor gehoord hoeft te worden, deze procedure heet ex parte. Dit gebeurde eerder in de rest van Europa en Australië.

x

In Nederland spande Apple een kort geding aan dat woensdag en donderdag bij de rechtbank in Den Haag is behandeld.

15 september

Een uitspraak wordt 15 september verwacht, tot die tijd mag Samsung dus de Galaxy Tab 10.1 in Nederland verkopen. Ook Galaxy-smartphones waar Apple over klaagt, mogen gewoon verkocht worden en Apple zal niet proberen deze producten in de tussentijd te blokkeren.

Of Samsung de tablet ook echt zal lanceren met het risico dat na de uitspraak het product alsnog uit de handel moet, is niet duidelijk. Samsung Nederland mag buiten de verklaring om niets bekendmaken en hoopt volgende week meer te kunnen zeggen.

Wel laat de woordvoerder weten 'onze activiteiten gaan tot 15 september door'. De lancering stond voor het kort geding van Apple voor eind augustus gepland. De Haagse rechter liet donderdag weten dat áls hij medio september bepaalt dat er een verkoopverbod moet volgen, dit verbod pas op zijn vroegst 13 oktober zal ingaan.

Een overzicht van alle berichten rond de juridische strijd tussen Apple en Samsung