AMSTERDAM – Acht op de tien Nederlanders vindt de iPad en Galaxy Tab dezelfde algemene indruk hebben. Apple gebruikt deze cijfers in een Nederlandse rechtszaak om aan te tonen dat Samsung de tablet gekopiëerd heeft.

Apple heeft marktonderzoek door Synovate laten uitvoeren om aan te tonen dat de Galaxyproducten van Samsung te veel lijken op de iPhone en iPad.

Dat stelt de advocaat van het bedrijf in een kort geding bij de rechtbank van Den Haag waarbij NU.nl aanwezig is. Volgens Apple heeft 80 procent van de Nederlanders aangegeven dat de iPad en Galaxy Tab identiek zijn of in ieder geval dezelfde algemene indruk hebben.

Importverbod

Apple probeert in Nederland een importverbod op de Galaxy Tab 10.1 af te dwingen. Een Duitse rechter sprak eerder deze week al een dergelijk (voorlopig) Europees importverbod uit. Dit verbod geldt niet in Nederland.

Volgens Apple heeft 53 procent van de ondervraagden aangegeven dat het besturingssysteem iOS dezelfde indruk geeft als Android waarmee de apparaten van Samsung werken.

Algemene indruk

Bij het onderzoek hebben de ondervraagden een ontwerptekening van Apple te zien gekregen en vervolgens een foto van een product van Samsung. De rechter leverde als kritiek dat de ondervraagde Nederlanders de afbeeldingen slechts enkele seconden te zien kregen en dat Apple dus zelf bepaalt dat in die tijd een algemene indruk moet worden gevormd.

De deelnemers aan het onderzoek konden bovendien niet teruggaan om de eerste afbeelding nog eens te bekijken. Volgens Apple is het namelijk niet nodig om heel erg in te zoomen op de details van de apparaten, maar gaat het om een algemeen beeld.

Kritisch

De rechter is echter kritisch over het onderzoek omdat er alleen aangegeven is wat de mensen vonden, niet waarom. “We weten niet mensen keken naar details of naar overzicht”, aldus de rechter.

Apple stelt: “Een indruk krijg je als je iets onder ogen krijgt en dat vervolgens opslaat. Deze indruk kan je vergelijken met een ander product. Zo hebben wij geprobeerd de algemene indruk te toetsen.”

Janboel

Samsung verklaart in een reactie dat het onderzoek methodologish en juridisch een 'janboel' is. Volgens Samsung heeft Apple plaatjes laten zien van apparaten waarvan bepaalde onderdelen niet meegenomen mochten worden in het oordeel of de algemene indruk hetzelfde is.

Zo is bijvoorbeeld het scherm niet van toepassing, maar staat die wel op de afbeeldingen.

Lees alle artikelen rond de juridische strijd tussen Apple en Samsung.