AMSTERDAM - Sony heeft een nieuw lcd-scherm met aangekondigd voor digitale camera’s. Het 3-inch grote scherm moet dankzij een extra witte pixel voor meer helderheid zorgen.

Deze zogeheten rgbw-technologie voegt aan elke set rood-groen-blauwe pixels een witte toe. Dit zou volgens Sony niet alleen een helderder beeld opleveren, maar in vergelijking met de hedendaagse kleine lcd-schermpjes ook het energieverbruik verlagen.

Het toevoegen van een witte pixel aan het geheel levert meestal beeldverlies op, maar Sony zegt dit probleem te hebben opgelost. Een nieuw algoritme moet het beeld verwerken, voordat het op het schermpje verschijnt. Dit zou resulteren in een weergave die niets aan kwaliteit inboet en veel helderder is dan bestaande camera- en telefoonschermpjes.

Sony levert lcd-schermpjes aan een groot aantal fabrikanten van camera’s, dus het is denkbaar dat Sony’s nieuwe ‘WhiteMagic’-schermpjes zullen worden toegepast in diverse cameramodellen. Sony stelt het scherm vanaf oktober beschikbaar voor fabrikanten.