AMSTERDAM – Apple heeft tijdens de juridische strijd rondom patenten met Samsung en HTC twintig nieuwe patenten toegewezen gekregen waaronder een patent voor het samenvoegen van aanraakcomponent in een beeldscherm.

Dat berichten Amerikaanse media woensdag.

Het meest interessante patent is dat voor een ‘geïntegreerd aanraakscherm’. De omschrijving van het patent is vrij technisch, maar kort gezegd komt het er op neer dat Apple het patent heeft op het samenvoegen van een aantal componenten in het aanraakscherm.

De onderdelen hoeven dan niet los in het apparaat verwerkt te worden, waardoor de aanraakschermen van bijvoorbeeld de iPad en iPhone dunner en helderder kunnen zijn. Ook bespaart het samenvoegen van componenten energie. Het patent werd in september 2009 aangevraagd.

Rechtszaken

Apple heeft inmiddels verschillende rechtszaken lopen tegen Samsung en HTC rondom smartphones en tablets. Een deel van de klachten gaat over het besturingssysteem Android, maar zeker bij Samsung gaat het ook om het uiterlijk van de toestellen en de hardware.

Het toegewezen patent kan nieuwe munitie zijn in verdere rechtszaken. Volgens deskundigen maakt Samsung bij de AMOLED-schermen in verschillende apparaten gebruik van de inmiddels gepatenteerde techniek.

Licentie

Het toewijzen van een patent hoeft overigens niet altijd te resulteren in een rechtszaak. Bedrijven kunnen elkaar ook licenties verkopen waardoor tegen vergoeding de gepatenteerde techniek gebruikt mag worden.