AMSTERDAM – Het Japanse bedrijf Alps Electric heeft een minuscuul lensje gelanceerd dat in een smartphone kan worden ingebouwd. Hierna kan de smartphone hd-videobeelden projecteren ter grootte van een 60-inch scherm.

De problemen bij het projecteren van beelden zijn vooral de afmeting van de lens, het stroomverbruik en de warmteontwikkeling. Op dit moment zijn de componenten voor projectoren te groot, slurpen ze stroom en worden ze nogal warm. Dat maakt ze ongeschikt om toe te passen binnen de krappe behuizing van bijvoorbeeld een iPhone.

Alp Electric heeft gezocht naar een oplossing voor deze problemen en dat heeft geresulteerd in de FLGS3. Dit asferische lensje is volgens de fabrikant de kleinste glazen lens ter wereld met een afmeting van slechts 1x1 mm en een dikte van 0,8 mm.

Dit soort lenzen wordt gebruikt voor optische communicatie door het transporteren van lichtsignalen in communicatienetwerken met een hoge capaciteit. Maar de lens zou ook bij uitstek geschikt zijn om als projector te fungeren. Alps heeft de productie van de lens inmiddels opgestart en verwacht eind volgend jaar 100 duizend exemplaren per maand te produceren. De lens kost ongeveer 75 euro.