AMSTERDAM – GammaTech komt met een nieuwe laptop die tegen een stootje kan. Volgens de Amerikaanse computerfabrikant voldoet het apparaat aan militaire eisen op het gebied van val- en schokbestendigheid en betrouwbaarheid.

De laptop bevat een Intel i5-540UM 1,2 GHz processor en een Intel HM55 chipset, 4GB ram (uit te breiden tot 8GB), een 1,3 megapixel webcam, wifi-ondersteuning, bluetooth-functie en voor alle zekerheid een tweede accu.

Tot de beveiligingsopties behoort onder meer een vingerafdrukscanner. Het 12-inch touchscreen kan worden gekanteld, zodat de laptop moeiteloos transformeert in een tablet. Toetsenbord, touchpad, luidsprekers, aansluitingen en schakelaars zijn bestand tegen stof, vuil en water, en in noodgevallen kan de harddisk in één handbeweging worden ontkoppeld om de data in geval van nood veilig te stellen.

Vergeleken met soortgelijke laptops is het gewicht van de U12C met 2,5 kilo aan de lichte kant. De U12C is leverbaar in verschillende configuraties, waarbij de goedkoopste ongeveer 1350 euro moet kosten.