AMSTERDAM - Blackberrymaker RIM heeft woensdag drie nieuwe toestellen gepresenteerd. Twee nieuwe varianten op de Blackberry Torch en een nieuwe Blackberry Bolds zullen eind augustus op de markt verschijnen.

Alle toestellen zullen uitgerust zijn met Blackberry 7, een nieuwe versie van het besturingssysteem van Blackberry.

De nieuwe toestellen moeten de verkoopcijfers van Blackberry weer omhoog helpen. De afgelopen maanden is het aandeel op vooral de Amerikaanse markt flink ingezakt door concurrentie van de iPhone en van Androidtoestellen.

Blackberry 7

De 9900 werd al eerder aangekondigd tijdens Blackberry World in mei 2011. Het toestel beschikt over het vertrouwde toetsenbord, maar heeft ook een aanraakscherm. Blackberry 7 is dan ook mede gebouwd voor aanraakschermen.

Het systeem draait volgens RIM veel soepeler dan de voorganger en is nu ook beter geschikt om games op te spelen. De browser is 40 procent sneller geworden en het systeem ondersteunt HTML5.

Daarnaast is voor alle gebruikers van Blackberry 7 Docs To Go beschikbaar. Deze clouddienst maakt het mogelijk om Word, Excel en Powerpoint te gebruiken op hun smartphone. Ook is er een basis PDF-lezer toegevoegd.

Specificaties

De aangekondigde toestellen hebben een 1.2GHz Qualcomm-processor en zijn daarom krachtiger en sneller dan de voorgangers.

De Torch 9810 ziet er hetzelfde uit als de huidige Torch 9800, maar heeft een betere processor en nieuwe software. De telefoon heeft net als de voorganger een 3,2-inch scherm en een uitschuifbaar toetsenbord.

Aanraakscherm

De Torch 9850 heeft geen toetsenbord meer en is na de Storm het tweede toestel van RIM met alleen een aanraakscherm. Dat scherm is 3,7-inch groot. Het scherm van de Storm was 3,2-inch.

RIM stelt dat het toestel door het grotere scherm beter geschikt is voor gamen en video's bekijken. Huidige Blackberry's hebben in vergelijking met veel smartphones een relatief klein scherm.

Bold 9900

De Bold 9900 is vooral afwijkend wat betreft het formaat. Het toestel meet 115 bij 66 bij 10,5 millimeter en is daarmee de dunste Blackberry ooit. De Bold 9900 is bovendien breder en langer dan zijn voorganger, de 9700.

Het toestel is ook uitgerust met NFC, een techniek waarmee bijvoorbeeld mobiel betalen gerealiseerd kan worden. Door de telefoon voor een bepaalde oppervlakte te houden, kan een bedrag worden afgerekend.

Meer toestellen

RIM maakte tijdens de persconferentie tevens bekend dat er 'zeer, zeer binnenkort' meer nieuwe toestellen zullen volgen. Het bedrijf liet eerder al weten toestellen te gaan lanceren met software gebaseerd op QNX. Een dergelijk besturingssysteem draait al op de Playbook, de tablet van RIM.

Nieuwe Blackberry's