AMSTERDAM – Wereldwijd hebben naar schatting 500 miljoen bezitters van een mobiele telefoon geen toegang tot elektriciteit. Volgens het in Hong Kong en Denver gevestigde Nokero, dat dit onderzoek verichtte, vormen zonnepanelen dé oplossing voor dit probleem.

Enige scepsis met betrekking tot dit aantal is wel op zijn plaats, want wie schaft er nu een mobiele telefoon aan die vervolgens nergens kan worden opgeladen? Maar goed, Het doel van Nokero is al deze mensen te helpen aan een draagbare krachtbron voor het opladen van hun mobiele telefoons. Hiervoor brengt men twee betaalbare zonneladers op de markt die via een usb-kabel op de telefoon, e-reader of mp3-speler kunnen worden aangesloten.

Het kleinste model, de P101, heeft een vermogen van 1 watt en zou, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht, in iets minder dan drie uur in de zon zijn opgeladen. De P102 heeft 2 watt vermogen en zou vanwege het dubbele vermogen theoretisch in 1,5 uur moeten zijn opgeladen. De panelen zijn dankzij hun afmetingen van 120 bij 75 bij 8,5 mm en een gewicht van 42 gram (120 gram inclusief alle bijbehorende adapters etc.) eenvoudig mee te nemen, bijvoorbeeld naar festivals of op vakantie naar onherbergzame gebieden.

De panelen worden geleverd inclusief adapters voor telefoons van Sony, Nokia en Samsung en zijn volgens de fabrikant niet geschikt voor iPhones of smartphones, hetgeen natuurlijk erg jammer is. De prijzen liggen respectievelijk rond de 30 en 50 euro.