AMSTERDAM – Het Taiwanese technologiebedrijf Foxconn gaat de komende drie jaar één miljoen robots gebruiken in de fabrieken. Een deel van de werknemers zal dan vervangen worden.

Dat blijkt uit uitspraken van Terry Gou, oprichter en topman bij Foxconn.

Xinhuanet.com tekent op dat de robots werkzaamheden als verven, lassen en monteren voor hun rekening zullen nemen. Veel van deze taken worden nu nog door mensen uitgevoerd.

Op dit moment heeft Foxconn zo’n tienduizend robots ‘in dienst’. Dit aantal wordt volgend jaar uitgebreid naar driehonderdduizend en moet over drie jaar uitkomen op één miljoen. Foxconn maakt onderdelen voor Apple, Sony en Nokia. Voor Apple is het betrokken bij de productie van de iPhone en iPad.

Banen

Hoeveel banen de uitbreiding van het aantal robots gaat kosten, is niet bekend. Momenteel werken er 1,2 miljoen mensen bij Foxconn. Ruim 80 procent werkt in China.

Foxconn kwam de afgelopen jaren regelmatig negatief in het nieuws omdat de arbeidsomstandigheden zwaar te wensen zouden overlaten. In mei werd er nog actie gevoerd om Apple, een van de belangrijkste klanten, wakker te schudden.