AMSTERDAM – Nu steeds meer camera’s standaard over artistieke filters beschikken, waarmee gebruikers zonder tussenkomst van bewerkingssoftware hun foto’s van speciale effecten kunnen voorzien, vindt Canon het tijd om deze functionaliteit naar printers te brengen.

De fabrikant van camera’s, rekenmachines en printers, introduceert twee nieuwe afdrukapparaten die verschillende effecten kunnen toepassen op foto’s. Het gaat om de iP4920, een nieuwe fotoprinter, en de Pixma MG5320, een nieuwe all-in-one.

Beide apparaten bouwen voort op hun voorgangers en zijn dus prima in staat om foto’s in een mooie kwaliteit af te drukken. De all-in-one voegt daar scan- en kopieeropties aan toe, en is bovendien draadloos te gebruiken via het wifi-netwerk. Dergelijke functies zijn misschien handig, nieuw zijn ze zeker niet.

De mogelijkheid om grafische filters toe te passen, alvorens digitale foto’s af te drukken, is dat wel – althans, voor printers. Canon heeft verschillende effecten uitgekozen, waaronder ‘Fish-eye’, ‘Toy camera’ en een filter om achtergronden vager te maken. Wanneer de printers precies op de markt komen, is nog niet duidelijk. In de VS zal de nieuwe fotoprinter 100 dollar kosten, terwijl de all-in-one een prijskaartje van 150 dollar krijgt.