AMSTERDAM – De LG Optimus 3D Speed kan 3D-beelden afspelen zonder dat daar een bril voor nodig is. En daar is alles ook wel mee gezegd. Een leuke gimmick, maar het maakt het toestel zwaar en dik.

Eerder dit jaar kwam LG met de Optimus 2X Speed. De 3D Speed is eigenlijk vergelijkbaar met zijn voorganger, alleen kan het toestel ook 3D-beelden afspelen zonder dat de gebruiker daar een speciale bril voor nodig heeft.

Qua specificaties doet de 2X Speed dan ook niet onder voor de 3D speed, ook al is de 3D-variant een stuk nieuwer. Intern zijn er wel een aantal dingen veranderd zoals het werkgeheugen, maar in de praktijk merkt de gebruiker daar weinig van.

Dikker en zwaarder

De toestellen zijn even snel en zien er nagenoeg hetzelfde uit alleen de 3D Speed is dikker, zwaarder, groter én breder. Het nieuwe toestel weegt 168 gram, 30 gram (20 procent) zwaarder dan de 2X Speed. Bovendien zijn de afmetingen gegroeid naar 129 millimeter lengte, 68 millimeter breedte en een dikte van maarliefst 12 mm.

De 2X Speed meet 124 bij 63 bij 11 millimeter en is daarmee al niet bijzonder dun. Zo is de nieuwe Galaxy S II slechts 8 millimeter. Het scherm is overigens iets vergroot van 4 naar 4,3-inch en zowel de 2X als de 3D Speed zijn uitgerust met een 1GHz dual-core processor.

x

Android 2.2

De Optimus 3D Speed is dan ook geen hoogvlieger wat betreft uiterlijk en specificaties. Maar ook de software is niet bijzonder en zelfs enigszins achterhaald. Het nieuwe toestel is uitgerust met Android 2.2 waar veel nieuwe toestellen 2.3 draaien en oude toestellen geüpdatet worden.

Deze opsomming van tegenvallers zorgt er overigens niet voor dat het toestel onbruikbaar is. De telefoon werkt goed, draait soepel, heeft de benodigde applicaties en is minstens net zo goed als de 2X Speed, alleen meer is het niet. En dat wordt van elk nieuw toestel wel verwacht.

3D

LG zet bij de 3D Speed volledig en alleen in op 3D en dat is net te weinig. De 3D-games waarvan er vier voorgeïnstalleerd zijn, zijn leuk en soms zelfs verslavend. Of dat aan de 3D-beelden ligt is trouwens nog maar de vraag. Gebruikers kunnen gratis racen, schieten, golfen en de wereld ontdekken. Gratis. Want voor overige 3D-spellen moet betaald worden, vanaf 3 euro per spel.

Andere 3D-functies zijn bijvoorbeeld het kijken van 3D-video’s via Youtube. Het aanbod is echter zeer beperkt en kost enorm veel batterij en data om af te spelen. Dat batterijprobleem doet zich overigens ook voor bij het gamen.

Daarnaast heeft LG de telefoon uitgerust met een 3D-camera. Wederom een leuke gimmick om mee te spelen. Probleem is dat anderen (vooralsnog) niet massaal de foto’s in 3D kunnen bekijken. Leuk om twee keer mee op te scheppen op een verjaardag, maar dat is alles.

Opwegen

De vraag is dan ook of de 3D-functionaliteiten opwegen tegen een relatief snel lege accu en een dikker en zwaarder toestel. Al vrij snel is het antwoord nee.

Het toestel is prima. Een goed Androidtoestel met leuke 3D-functies. Het is qua uiterlijk en prestaties echter niet beter dan de nieuwste Androidtelefoons en eigenlijk zelfs niet beter dan de voorganger. Voorlopig is een 3D-telefoon alleen weggelegd voor de fanatiekelingen.