AMSTERDAM – In 2015 is de helft van alle verkochte mobiele telefoons wereldwijd een smartphone. Het aantal smartphones ligt dan op 1 miljard. In 2011 zal dat 420 miljoen zijn, zo'n 28 procent van de totale markt.

Dat blijkt uit onderzoek van IMS Research waarover All Things Digital schrijft.

De smartphoneverkoop nam de afgelopen jaren flink toe. Dit jaar stijgt het totale aantal verkochte smartphones naar verwachting naar 420 miljoen. Volgens IMS Research zou dit aantal in 2015 kunnen groeien naar 1 miljard en zijn smartphones dan goed voor de helft van de verkochte mobiele telefoons. Nu is dat percentage 28 procent.

Splitsing

IMS Research analyseerde voor het onderzoek de kwartaalcijfers van de afgelopen jaren en concludeert dat de opkomst van de smartphone gezorgd heeft voor een splitsing van de markt wat betreft fabrikanten.

x

Veel traditionele fabrikanten haakten te laat in op smartphones of presteerden gewoon onder de maat. Vooral bedrijven als Nokia en LG zijn sterk wat betreft mobiele telefoons maar falen tot nu toe op de smartphonemarkt.

LG lanceert dit jaar wel een hoop nieuwe Androidtelefoons, maar het krijgt hevige concurrentie van Samsung en HTC. Deze twee fabrikanten verkopen miljoenen smartphones per kwartaal.

Apple

De absolute topper is zoals verwacht Apple. De iPhonemaker introduceerde in 2007 de eerste smartphone zoals we deze nu kennen. Apple presteert het om met één toestel een groot deel van de markt te veroveren. In het tweede kwartaal verkocht Apple ruim twintig miljoen iPhones.

Mogelijk verkocht Apple in dat kwartaal zelfs de meeste smartphones van iedereen. Het waren er in ieder geval meer dan Nokia, maar de cijfers van Samsung zijn nog niet binnen. De telefoonmaker die zich vooral richt op Android zal ongeveer evenveel smartphones verkocht hebben als Apple.

Android zal volgens IMS nog in ieder geval tot 2016 marktleider zijn wat betreft mobiele besturingssystemen.