AMSTERDAM – Microsoft heeft de laatste versie van Windows Phone Mango afgerond en het besturingssysteem overhandigd aan telefoonfabrikanten. Het eerste toestel is gepresenteerd.

“Het vrijgeven van Mango betekent dat fabrikanten de code van ons mobiele besturingssysteem krijgen en deze kunnen optimaliseren voor specifieke telefoons en netwerkinstellingen”, aldus Microsoft in een verklaring.

Mango is de opvolger van Windows Phone 7 dat in oktober 2010 gelanceerd werd. De nieuwe versie moet Windows Phone succesvoller maken. Onder meer Nokia zal toestellen met het systeem gaan lanceren in het kader van een nieuwe samenwerking met Microsoft.

Bij Microsoft wordt nu gefocust op het updateproces. Naast nieuwe toestellen moeten ook de oude toestellen voorzien worden van Mango. Het updaten van de eerste modellen zal deze herfst beginnen. Nieuwe toestellen worden ook rond die tijd verwacht.

Eerste toestel

Fujitsu Toshiba heeft in Japan officieel de eerste Windows Phone Mango-telefoon aangekondigd. Het toestel moet ‘in september of daarna’ op de markt verschijnen. De IS12T is waterproof heeft een 3,7-inch scherm en een 13,2 megapixel camera.

Nederland zal bij de lancering van Windows Phone Mango volledig mee doen. Bij Windows Phone 7 verscheen het systeem alleen in het Engels.

Een aantal details van Windows Phone Mango was al door Microsoft bekendgemaakt.

Windows Phone Mango