AMSTERDAM – Sony introduceerde maandag de Cyber-shot TX55, een nieuwe compactcamera met 16,2-megapixelsensor. Het toestel kan onder meer 3D-foto’s maken met zijn enkele lens, en zou in donkere omstandigheden foto’s maken met weinig ruis.

Het nieuwe Cyber-shot-model heeft een opvallend serene en slanke, zwarte body. Het cameraoog achter de verschuifbare voorklep kan tot vijf keer inzoomen. Volgens Sony kan het apparaat ‘virtueel’ zelfs tien keer inzoomen, zonder dat de kwaliteit van de afbeelding achteruit gaat.

Naast 16,2-megapixelfoto’s maakt het toestel ook hd-filmpjes in 1080i-resolutie. Sony belooft foto’s met weinig ruis, zelfs in donkere omstandigheden. Daarnaast kan men de enkele lens gebruiken om 3D-foto’s te maken – hiervoor maakt de camera automatisch twee foto’s direct achter elkaar. Een panoramafunctie ontbreekt evenmin.

Achterop het toestel is een fors oled-scherm te vinden van 3,3 inch. Bediening van de camera gebeurt grotendeels via dit touchscreen. Sony brengt de nieuwe TX55 in september uit in de VS, voor een prijs van omgerekend 243 euro. Wanneer en voor welke prijs het toestel naar Nederland komt, is nog niet duidelijk.