AMSTERDAM – Van een horloge zou men verwachten dat het naast hip en functioneel, vooral ook duurzaam is. De materialen die hiervoor gebruikt worden zijn doorgaans niet de milieuvriendelijkste, maar horlogemaker Sprout komt met een hele serie uitzonderingen op de regel.

De Amerikaanse horlogefavrikant heeft een fikse collectie van 65 polsklokjes uitgebracht in allerlei verschillende kleuren en vormen. Ze hebben echter allemaal twee dingen gemeen: alle horloges zijn voorzien van een analoge wijzerplaat en zijn biologisch afbreekbaar, aldus Sprout.

De horloges zijn vervaardigd van maïshars. Dat materiaal is volgens Sprout net zo stevig als synthetisch plastic, maar wordt op de composthoop binnen drie jaar automatisch door de natuur afgebroken. Verder zegt sprout kwikvrije batterijen te gebruiken, met hier en daar een beetje bamboe en katoen.

Al met al zijn de horloges voor minimaal 80 procent van biologisch afbreekbaar materiaal vervaardigd, belooft Sprout. De prijzen van de klokjes variëren al net zo als het uiterlijk en lopen uiteen van zo’n 20 tot 55 euro.