AMSTERDAM – Fujitsu heeft in Japan een nieuwe smartphone uitgebracht, die zich volgens het bedrijf de kleinste pc ter wereld mag noemen. Daarvoor moet men het toestel wel in de Windows 7-computerstand opstarten, want er is ook een aparte smartphonestand waarbij de accu een stuk langer meegaat.

Eigenaars van de Fujitsu LOOX F-07C kunnen bij het aanzetten voor een van de twee gebruiksstanden kiezen. Wordt het mobieltje opgestart in de smartphonestand, dan komt men in het besturingssysteem Symbian terecht. Maar men kan er ook voor kiezen om de volledige versie (en dus niet de Phone Series-variant) van Windows 7 op te starten, waarbij het apparaatje in een pc verandert.

Om dit te kunnen bolwerken, is de F-07C uitgerust met een Intel Atom-processor, 1GB werkgeheugen en een ssd van 32GB. Voor tekstinvoer beschikt het toestel over fysieke lettertoetsen. Het 4-inch touchscreen heeft ondertussen een resolutie die net zo hoog is als die van instapnetbooks, 1024 bij 600 pixels.

De gebruiksstandkeuze heeft wel een behoorlijk effect op de accuduur. Gebruikt men het apparaat als smartphone, dan houdt de batterij het zo’n 600 uur uit in stand-by, belooft Fujitsu. Maar wordt Windows 7 opgestart, dan houdt de accu het na twee uur al voor gezien. Of Fujitsu deze ‘kleinste pc ter wereld’ ook in Nederland uit zal brengen, is nog niet bekend.