AMSTERDAM – Samsung heeft door het succes van de Galaxylijn in het tweede kwartaal mogelijk meer smartphones verkocht dan Apple. Daarmee zou het bedrijf marktleider zijn nu Nokia verder terug valt.

Dat stellen analisten van Strategy Analytics tegenover Bloomberg. Als Samsung Apple niet inhaalt, is de fabrikant wel erg dichtbij.

Vorige week werd bekend dat Apple in het afgelopen kwartaal, van april tot en met juni, 20,3 miljoen iPhones heeft verkocht, een record. Nokia verkocht in dezelfde periode 16,7 miljoen smartphones, de normale mobiele telefoons worden buiten beschouwing gelaten.

Met een verminderde populariteit van de Blackberry in vooral de Verenigde Staten, zou Apple daarmee marktleider op de smartphonemarkt zijn.

Galaxy

De populariteit van Android in het algemeen en de Galaxylijn van Samsung in het bijzonder, zou er echter voor kunnen zorgen dat Samsung Apple van de troon stoot. Volgens Strategy Analytics heeft Samsung zo’n 18 tot 21 miljoen smartphones verkocht.

Samsung zou vooral winst behalen op Apple in China en Brazilië. Vooral in China is Apple nog niet zo groot als in veel andere landen.

Nokia

Of Samsung de iPhonemaker nu echt heeft ingehaald of niet, de strijd om de nummer 1-positie is geopend nu Nokia deze plek niet meer kan invullen. Nokia hoopt aan het eind van 2011 en begin 2012 marktaandeel terug te pakken met Windows Phone-smartphones.

Wat betreft mobiele telefoons in het algemeen staat Nokia nog steeds op de eerste positie met een verwachte 26 procent van de markt over heel 2011. Samsung zal naar verwachting goed zijn voor 20 procent.

Strijd

De strijd tussen Apple en Samsung op de smartphonemarkt zal ook na het tweede kwartaal doorgaan aangezien Samsung de Galaxy S II op meer markten zal gaan verkopen en Apple naar verwachting met een nieuwe iPhone komt.

Naast een strijd op de markt strijden de bedrijven ook met elkaar op het gebied van patenten. Over en weer zijn inmiddels rechtszaken gestart vanwege patentinbreuk. Apple beschuldigt Samsung er bovendien van de iPhone en iPad gekopieerd te hebben.