AMSTERDAM – Notities met een onvervalste pen op een kladblok krabbelen is niet meer van deze tijd, meent gadgetwebshop Brando. Voor wie nog geen smartphone of tablet in huis heeft gehaald, komt het bedrijf met de veel goedkopere E-note. Er zit echter wel een addertje onder het gras.

De E-note heeft iets weg van een ouderwetse lei. Het ‘beschrijfbare’ vlak is namelijk zwart van kleur en heeft een vergelijkbaar formaat. Met een meegeleverde stylus kan men er tekeningen op maken en er geheugensteuntjes op schrijven, om die vervolgens later weer tevoorschijn te toveren.

Hierdoor lijkt de E-note erg op de notitiefunctie van smartphones en tablets. Maar afgezien van het feit dat Brando’s digitale kladblok alle andere tabletfuncties ontbeert, is er nog een ander groot verschil: men kan steeds maar één pagina tegelijk opslaan.

Met een (niet meegeleverde) knoopbatterij blijft het apparaat vijf jaar werken, wat volgens Brando goed is voor 50 duizend notities – al kunnen die dus niet bewaard worden. Wie door deze zure appel heen wenst te bijten, kan de E-note voor zo’n 35 euro op de kop tikken.