AMSTERDAM – Zelfs als bezitters van een 3D-tv vrienden hebben die ook over een 3D-scherm beschikken, is het nog niet makkelijk om brillen mee te nemen voor een gezellig avondje 3D-gamen of 3D-film kijken. Xpands nieuwe Universal 3D-bril verandert de zaak, al weet de prijs nog niet te overtuigen.

Zoveel verschillende tv-merken, zoveel verschillende 3D-brillen. Wie thuis een 3D-tv van het ene merk heeft staan, kan zijn bril niet gebruiken om bij een vriend mee te kijken naar diens 3D-tv van een ander merk. Hoewel er kreten opgaan voor één standaard te werken voor actieve-sluiterbrillen, lijkt zo’n standaard er voorlopig nog niet van te komen.

Xpand was het wachten beu en heeft een actieve 3D-bril ontworpen die werkt met alle 3D-televisies, of ten minste met de meeste. De Universal 3D-bril werkt met televisies van LG, Mitsubishi, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Sony en Toshiba, en kan tevens overweg met enkele 3D-laptops en –projectors. De bril is met zijn prijskaartje van 130 dollar echter niet veel goedkoper dan de brillen die genoemde fabrikanten zelf in de schappen hebben gelegd.