AMSTERDAM - Door de aankoop van duizenden smartphones moeten agenten in de toekomst meer uren op straat door kunnen brengen.

Door de nieuwe telefoon hoeven ze minder vaak naar het bureau om hun administratie bij te werken, zegt politiecommissaris Mark Wiebes maandag in het Nederlands Dagblad.

Hij is bij het Korps Landelijke Politiediensten verantwoordelijk voor innovatie.

Engeland

De Engelse politie gebruikt al langer smartphones. Daar zouden agenten per dienst een halfuur tot een uur langer kunnen surveilleren. Het streven is alle agenten in uniform een smartphone te geven.

Daarvoor is een miljoenendeal met KPN gesloten. Nu gebruiken nog enkele honderden agenten een smartphone. Dat moeten er volgend jaar tienduizend zijn.

Voorrang

Om de bereikbaarheid goed te houden op drukke momenten, bijvoorbeeld rond de jaarwisseling, krijgen de telefoons van de politie voorrang op die van burgers. In Nederland is het afgelopen halfjaar een proef gehouden.

Met de nieuwe telefoon zouden foto's, e-mails en andere bestanden veilig kunnen worden verstuurd. Dat gebeurt door de data te coderen. Ook kan snel informatie worden opgevraagd over personen, kentekens en adressen.

De politie zorgt zelf voor extra beveiliging. Als een telefoon zoek raakt, zou de informatie die er op staat op afstand kunnen worden gewist.