Camera met dubbele lens doet niet alleen 3D

AMSTERDAM – Wie dacht dat een camera met twee lenzen automatisch bedoeld is om 3D-foto’s te maken, heeft het mis. Althans, bijna mis. De Holga Tim kan inderdaad 3D-foto’s maken met zijn dubbele lenzen, maar in principe is deze camera vooral bedoeld om mee te spelen.

De Tim – afkorting voor ‘Twin Image Mager’ – is een bijzonder vrolijke camera, met dat lachende gezichtje op de voorkant. Dat lachende gezichtje is echter vooral functioneel, meent fabrikant Holga. De twee blinkende ogen zijn de lenzen, met de wenkbrauwen kan men iedere lens individueel openen en sluiten, en met de grijnzende mond stelt men het diafragma in.

Met deze en andere foefjes op de camera kan men spelen dat het een lieve lust is, om lekker gekke effecten te creëren. Twee foto’s met verschillende belichtingstijden over elkaar plaatsen, een shot van een half gesloten lens combineren met dat van een volledig geopende lens, de mogelijkheden zijn talrijk. En, zoals gezegd, ‘simpele’ 3D-foto’s zijn ook mogelijk.

De camera heeft geen ingebouwde flitser, maar een bijhorende externe flitser is er voor een appel en een ei bij te kopen. Deze flitser maakt de creatieve fotografie van de Tim compleet met een stelletje gekleurde filters aan een ring, die men voor het flitslicht kan schuiven om fraaie verkleuringen te krijgen. De Tim kost ongeveer 35 euro zonder flitser, terwijl het complete pakket voor omgerekend 42 euro over de virtuele toonbank gaat.

 

Tip de redactie