'Microsoft eist 15 dollar voor elk Androidtoestel van Samsung'

AMSTERDAM – Microsoft eist van Samsung 15 dollar voor elk verkocht toestel dat werkt met Android, het besturingssysteem van Google.

De eis komt voort uit verklaringen van Microsoft dat Android gebruik zou maken van technieken waarop de ontwikkelaar van Microsoft patenten heeft.

Zuid-Koreaanse media berichten dat Microsoft nu geld wil zien van Samsung, de grootste producent van Androidtoestellen. Eerder werden al overeenkomsten met HTC en Amazon gesloten.

Volgens de lokale media zal Samsung proberen de licentie te verlagen naar 10 dollar. In ruil daarvoor zou Samsung de samenwerking met Microsoft op het gebied van Windows Phone 7 mogelijk uitbreiden.

Miljoenen

Volgens geruchten betaalt HTC 5 dollar per verkocht Androidtoestel. De toestellen van Samsung, waaronder de Galaxy S, Galaxy S II en Galaxy Tab, zijn echter een stuk populairder. Volgens recente schattingen heeft het bedrijf zo’n negentien miljoen smartphones verkocht in het tweede kwartaal, zo meldt Reuters.

Duidelijk is dat er inmiddels drie miljoen exemplaren van de Galaxy S II zijn verkocht aan providers.

Chrome OS

Naast de huidige zaken rondom het gebruik van Android heeft Microsoft ook een overeenkomst gesloten over het gebruik van Chome OS, het besturingssysteem van Google voor op laptops. De Windowsmakers krijgt van een bedrijf dat Chromebooks fabriceert voor Acer een niet bekendgemaakt bedrag.

Microsoft heeft Google, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van Android en Chrome OS, nog niet aangeklaagd. Ook is Samsung nog niet aangeklaagd voor het gebruik van Chrome OS in de Chromebook.

Meerdere bedrijven klagen dat Google technieken in Android gebruikt waar het geen rechten voor heeft. De zoekgigant zou licenties moeten afsluiten die het recht op het gebruik van de technieken vastlegt.

Lees meer over:
Tip de redactie