Blackberry in VS ingehaald door iPhone

AMSTERDAM – De Blackberry wordt in de Verenigde Staten voorbijgestreefd op de mobiele markt. Zowel wat betreft het marktaandeel op het gebied van toestellen als qua software moet Research In Motion een plek afstaan aan Apple.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Comscore over de maanden maart, april en mei. De cijfers zijn vergeleken met de drie maanden daarvoor.

Als gekeken wordt naar het marktaandeel van telefoonfabrikanten is er aan de top niet veel veranderd: Samsung blijft bovenaanstaan met 24,8 procent, hetzelfde percentage als drie maanden geleden. LG gaat van 20,9 naar 21,1 procent en neemt de tweede plek in.

(c)NU.nl/Jelle Kamsma

In de periode eindigend in februari had Research In Motion (RIM) met de verschillende Blackberrytoestellen de derde positie van deze markt in handen. Het aandeel zakte de afgelopen drie maanden echter van 8,6 naar 8,1 procent en dat van Apple steeg van 7,5 naar 8,7 procent. RIM moest dus een plek afstaan.

Android

Eenzelfde ontwikkeling is waarneembaar als gekeken wordt naar de marktaandelen wat betreft besturingssystemen. Google is de grote stijger en winnaar. Ook in de vorige periode was de zoekgigant met het systeem Android de nummer één, maar de voorsprong is uitgebreid.

Google steeg van 33 procent van de markt naar 38,1 procent. Apple, nummer twee wat betreft besturingssystemen, steeg van 25,2 procent naar 26,6 procent. Daarmee heeft het RIM wederom achter zit gelaten.

Flinke daling

Het besturingssysteem van Blackberry was in de periode eindigend in februari namelijk nog goed voor 28,9 procent van de Amerikaanse markt en daarmee was het tweede achter Google. Inmiddels is dit aandeel echter gedaald naar 24,7 procent. Bijna 2 procentpunt onder Apple.

Microsoft neemt met 5,8 procent (een daling van 1,9 procentpunt) een vierde positie in, gevolgd door Palm met 2,4 procent.

De Blackberry waseen jaar geleden nog goed voor ruim 40 procent van de Amerikaanse markt. Google had toen zo'n 13 procent in handen. Eind 2010 was Android voor het eerst groter dan het systeem van Blackberry.

76,8 miljoen

Comscore ondervroeg meer dan dertigduizend Amerikanen die een smartphone hebben gekocht in de maanden maart, april en mei. In totaal hadden in die periode 76,8 miljoen Amerikanen een smartphones, 11 procent meer dan de vorige periode.

Lees meer over:
Tip de redactie