Review: Symbian Anna blijft achter

AMSTERDAM –  Na de eerste ervaring met Symbian Anna lijkt het onwaarschijnlijk dat het systeem Symbian uit het verval gaat helpen. De software is verbeterd, maar blijft achter.

Nokia is inmiddels een samenwerking aangegaan met Microsoft voor het gebruik van Windows Phone in Nokiatoestellen. Toch zet het bedrijf ook in op het eigen Symbian. Een aantal toestellen zal binnenkort geüpdatet worden naar Anna en er komen ook nieuwe toestellen uit. In totaal wil Nokia nog 150 miljoen Symbiantoestellen verkopen.

De Nokia X7 is één van de nieuwe smartphones. NU.nl was vooral geïnteresseerd in het vernieuwde besturingssysteem op deze telefoon.

Anna geen redding

Waar Anna de redding van Symbian zou moeten zijn, komt het meer over als een teleurstellende verbetering. Voorgaande Symbianversies bleven duidelijk achter bij iOS van Apple en Android van Google. Zo liep het systeem regelmatig vast en reageerde de telefoons erg langzaam.

Het haperen van het systeem is in Symbian Anna opgelost en ook de vormgeving is enorm vooruitgegaan, maar het is allemaal net niet genoeg.

Uiterlijk

De tegels in het systeem zijn vierkantjes met afgeronde hoeken en zien er niet onaardig uit. Origineel of verrassend is het echter niet en bovendien is het niet eenvoudig om deze tegels op het beginscherm van de telefoon aan te passen aan specifieke wensen.

Waar de systemen van Apple en Google gemakkelijk begrepen worden en navigeren bij vooral iOS bijna natuurlijk gaat, is het bij Symbian Anna af en toe nog even zoeken. Zeker voor de wat minder ervaren gebruiker.

Ook de snelheid is verbeterd, maar het systeem doet soms nog steeds traag aan. Wanneer in de applicatiewinkel Ovi Store een app wordt aangeklikt, krijgt de gebruiker soms even een seconde een wit scherm te zien: een irritante onderbreking van een verder soepel proces.

Applicaties

Daar komt bij dat de update naar Symbian Anna niet gezorgd heeft voor schokkende hoeveelheden nieuwe apps. Whatsapp is inmiddels beschikbaar, maar Youtube linkt gewoon nog door naar de mobiele website.

Bovendien lopen de video's vervolgens regelmatig vast om na een paar seconden weer verder te gaan. Dit ligt niet aan de internetverbinding aangezien de video's op andere toestellen gewoon doordraaien.

Nu Nokia gekozen heeft voor Windows Phone, ook al stelt het bedrijf Symbian niet links te laten liggen, is het voor ontwikkelaars niet erg aantrekkelijk om alsnog met het bedrijf in zee te gaan wat betreft alleen Symbianapps.

Toetsenbord

Het toestenbord is in Anna wel verbeterd ten opzichte van vorige versies, maar ook hier geldt: de verbetering is het net niet. Een qwerty-toetsenbord is nu ook in de horizontale positie te gebruiken, maar de toetsen bevinden zich recht onder elkaar wat normaal niet zo is. Hierdoor is typen aan het begin een opgave.

Met ongeveer 400 euro is het toestel wel goedkoper dan bijvoorbeeld de iPhone of high end-toestellen van Samsung en HTC en daar moet dan ook rekening mee worden gehouden bij het beoordelen van Symbian Anna.

Het systeem is niet gericht op gebruikers die 600 euro uitgeven aan een toestel en die gebruikers moeten dan misschien ook iets minder van hun telefoon verwachten.

Hopen op Windows

Aan de andere kant: Samsung verkoopt ook toestellen met Android in deze prijsklasse en dus moet er geconcurreerd worden. Bovendien draait de prijs vaker om de hardware dan om de software.

Anna lijkt al met al niet klaar om de concurrentie aan te gaan en is al helemaal niet in staat Nokia uit het slop te trekken. De telefoonmaker moet nu hopen op Windows Phone 7.

Lees meer over:
Tip de redactie