AMSTERDAM – Dell verwacht niet dat laptops vervangen zullen worden door tablets en vindt dan ook dat sommige partijen te optimistisch zijn over de tabletmarkt. Wel gelooft Dell in een bestaansrecht voor tablets.

Dat stelt Bryan Jones, Europees hoofd Public and Large Enterprise Business Unit bij Dell, in een interview met NU.nl.

“Tablets zijn tot een bepaalde hoogte vergelijkbaar met netbooks (kleine laptops red.). Er werd gezegd dat netbooks laptops zouden vervangen. Dat is niet gebeurd, maar ze hebben wel bestaansrecht. Zo zit het met tablets ook.”

Te optimistisch

Jones vindt dat sommige partijen te optimistisch zijn over de toekomst van tablets en Dell ziet de markt van tabletcomputers dan ook niet als een hoofdfocus, maar meer als een onderdeel van de algemene strategie.

Het bedrijf richt zich ondanks het lanceren van een aantal tablets dan ook niet specifiek op een tweede positie in de markt zoals veel andere fabrikanten dat wel doen. Apple is met de iPad verreweg de grootste op de markt.

Zakelijke tablets

Dell denkt dat er in de komende maanden nog veel gaat veranderen op de tabletmarkt. “We zullen naast consumentenapparaten ook een zakelijke focus zien, in ieder geval bij Dell”, aldus Jones. “Tablets kunnen prima zakelijk gebruikt worden, maar moeten daar wel voor worden aangepast.”

Dell kiest momenteel voor Android en Windows als besturingssystemen voor de eigen tabletcomputers en verwacht in de toekomst nog meer van Windows. Het besturingssysteem van de iPad, iOS, is volgens Jones minder geschikt voor zakelijk gebruik omdat het gesloten is. “Maar Apple richt zich dan ook niet op de zakelijke markt.”

Kansen voor Windows

Jones ziet kansen voor Windows op de zakelijke markt omdat veel bedrijven met Windowsdesktops werken en een goede integratie van tablets met hetzelfde besturingssysteem dus gemakkelijk zou zijn. Bovendien vertrouwen veel bedrijven Microsoft met hun computer, meent Jones.

Aan de andere kant vlakt de topman Android totaal niet uit. “Bij Android zie je duidelijk dat het systeem enorm aan het groeien is en bezig is met de ontwikkeling van veel applicaties die handig kunnen zijn voor bedrijven”, aldus Jones. Dell zal zich in de toekomst dan ook richten op beide besturingssystemen.

Cloud

Om tablets geschikt te maken voor de zakelijke markt zal Dell werken aan oplossingen en software special voor zakelijk gebruik. Ook richt het bedrijf zich op Virtual Desktops waarmee de bedrijven een grotere controle krijgen over hun besturingssysteem.

De cloud, waarbij bestanden op het web worden opgeslagen en niet gebonden zijn aan een locatie of apparaat, zal belangrijk zijn bij de opkomst van zakelijke tablets, verwacht Jones.

Daarnaast stelt hij: “Toekomstige tablets zullen worden gebouwd rondom de structuren van bedrijven met software die meer vergelijkbaar is met desktops en laptops zodat ze geschikter zijn om op te werken.”

Consumeren

De huidige generatie tablets is volgens Jones vooral gericht op consumeren en niet op creëren. “Laptops en desktops met bijvoorbeeld een groot vast toetsenbord zullen altijd superieur blijven voor het creëren van content, maar de tabletsoftware kan geoptimaliseerd worden.”