AMSTERDAM – De Chromebook van Samsung is een kleine laptop met het besturingssysteem Chrome OS van Google. Eigenlijk is het niet meer dan een snelle laptop met een browser, maar toch heeft het apparaat potentie.

Het oog wil ook wat en de Chromebook van Samsung - ook Acer komt binnenkort met een laptop met Chrome OS - is precies het juiste formaat (12,1 inch), heeft een glimmende witte of zwarte ‘klep’ en is simpel en strak vormgegeven.

Met 1,5 kilo is het gewicht van het apparaat dat eigenlijk tussen een netbook en laptop inzit, maar toch meer weg heeft van een laptop, vergelijkbaar met andere netbooks en bijvoorbeeld de Macbook Air van Apple.

Prijs en gebreken

Qua uiterlijk en specificaties voldoet de Chromebook bij lange na niet aan de Air, maar de duurste versie van de Chromebook is met zijn 449 euro nog altijd 1150 euro goedkoper dan de duurste MacBook Air.

Uiteraard vallen netbooks, kleine laptops, wat meer in dezelfde prijsklasse, maar ook hiermee is de Chromebook niet te vergelijken. Het apparaat staat tussen een netbook en laptop in en duikt met de prijs onder die van de meeste volwaardige laptops.

Deze prijs lijkt eigenlijk meteen een compensatie voor de gebreken van de Chromebook, of eigenlijk van Chrome OS. Het besturingssysteem bestaat uit een browser, that’s it. Alle programma’s verlopen via internet en zijn te downloaden uit de App Store van Chrome die ook via de browser op een andere laptop te bereiken is.

Geen harde schijf, geen programma’s als Silverlight installeren waardoor bijvoorbeeld de RTL Gemist-website het niet doet, geen Office-pakket, geen videospeler, geen overige browsers en geen documenten.

Toch krijgt Google het voor elkaar om de gebruiker te doen realiseren dat het grootste gedeelte van deze dingen niet nodig zijn. Een videospeler is ook in de browser te gebruiken. Office kan vervangen worden door Google Docs waarmee bestanden online aangepast en opgeslagen kunnen worden.

Offline

De nadruk ligt dan wel op ‘het grootste gedeelte’, want er zullen altijd gebruikers zijn die toch iets fysiek willen opslaan of software nodig hebben om bepaalde websites te kunnen draaien. Ook is het (uitgebreid) bewerken van foto’s en video’s een stuk moeilijker.

En hoe zit het als je even geen wifi hebt? Je kan uiteraard het 3G-model aanschaffen, maar data is niet gratis. Het zou dus fijn zijn als bepaalde dingen offline gedaan kunnen worden. Dat is bijvoorbeeld al mogelijk met spelletjes, maar je mail offline lezen of opstellen is nog níet mogelijk.

Niet exclusief

Daarnaast is de Chrome App Store zoals gezegd ook voor een gebruiker van een Windowscomputer te raadplegen en kunnen nagenoeg dezelfde online programma’s gedownload worden door die gebruiker. Eigenlijk betaalt men dus 449 euro voor een browser.

De Chromebook moet het nu dan ook vooral nog hebben van de hardware. De laptop van Samsung heeft een heel aangenaam toetsenbord dat ondanks het relatief kleine formaat (12,1 inch scherm) van de laptop ruim aandoet. De besturing met de extra grote trackingpad is even wennen, maar na een korte introductie bij het opstarten van het systeem vergeet je snel dat je het ooit anders gedaan hebt.

Zo is het scrollen van een webpagina gemakkelijk gemaakt door met één vinger op de pad te drukken en met de ander te scrollen. Ook het verslepen van bijvoorbeeld documenten of objecten in een spel kan eenvoudig zónder losse muis.

Beeld

Daarnaast is het beeld van de Chromebook adembenemend. Video’s zijn scherp en kleuren mooier dan op veel huidige laptops. Ook lijkt de schermkwaliteit minimaal beïnvloed te worden door een andere kijkhoek. Zo blijven de kleuren en het contrast goed als je van opzij naar het beeld kijkt, wanneer het scherm iets meer dicht gedaan wordt, verandert er wel het een en ander.

De Chromebook start in 5 seconden op en dan zit de gebruiker meteen op internet, via wifi of via 3G. Een Chromebook met alleen wifi is verkrijgvoor voor 399 euro.

Kracht

Ook de kracht van de laptop voldoet aan meer dan de basiswensen. Door het gebruik van de browser vraag je eigenlijk weinig van het apparaat. De processor doet daarom ook meer aan als die van een netbook dan die van een laptop.

De 1,66 GHz processor voldoet echter om tientallen tabbladen tegelijkertijd te openen met daarin tekst, video en foto’s. Bij het opstarten van een aantal video’s en spellen tegelijkertijd hapert de Chromebook echter wel af en toe, maar eigenlijk zijn zulke opdrachten ook onrealistisch.

Toekomstgericht

Met de hardware zit het dus voorlopig wel goed en wat betreft Chrome OS moeten gebruikers zich richten op de toekomst. Het is een typisch Googleproduct. Het bedrijf wacht niet graag en lanceert producten het liefst zo snel mogelijk om ze vervolgens gaandeweg te verbeteren.

Het bedrijf heeft desondanks een goed moment uitgekozen voor een lancering. Er worden de afgelopen en komende tijd steeds meer clouddiensten gelanceerd die het opslaan van bestanden op de harde schijf overbodig maken.

Google voorspelt bovendien veel meer applicaties voor Chrome OS die níet via de browser op andere computers te raadplegen zijn, simpelweg omdat de browser dat niet aankan of omdat Google die keuze bewust maakt.

Tot dat moment is de Chromebook echter nog enigszins overbodig, maar toch een mooi, goed functionerend en zeker geen kansloos apparaat.

Chromebook