AMSTERDAM – Sony liet dinsdag weten zijn Vaio Z-serie van nieuw bloed te voorzien. De nieuwe Vaio Z wordt een slanke 13,1-inch laptop met flinke spierballen, maar ook een stevig prijskaartje.

Bezoekers van Sony’s eigen webshop kunnen de nieuwe Vaio Z zelf configureren met verschillende onderdelen. Zo is er keuze uit diverse Intel Core i5- en Core i7-processors, tot 8GB werkgeheugen, ssd’s met maximaal 512GB aan capaciteit en twee verschillende accu’s.

Het ontspiegelde 13,1-inch scherm heeft standaard een resolutie van 1600 bij 900 pixels, maar voor een meerprijs is het bescheiden beeldpaneel op te krikken naar een full-HD scherm. Volgens Sony is de slanke laptop nog geen 1,7 centimeter dik, terwijl het gewicht 1,2 kilo bedraagt.

De enige zwakte van de compacte laptop lijkt zijn geïntegreerde videochip van Intel, maar ook daar heeft Sony iets op gevonden. Wie meer grafische power nodig heeft, kan een ‘Power Media Dock’ op de laptop aanschaffen. Dit dock heeft een stevige Radeon 6650M-videokaart aan boord en voorziet in extra usb-, vga- en hdmi-aansluitingen. Bovendien heeft het dock een optisch station aan boord.

De nieuwe Vaio Z is eind juli leverbaar, maar geïnteresseerden kunnen hun systeem wel alvast samenstellen in Sony’s webshop. De prijs begint bij 1835 euro, terwijl het Power Media Dock verkrijgbaar is voor 400 (met dvd-brander), 450 (met blu-raylezer) of 525 euro (met blu-raybrander).