AMSTERDAM – Nederland loopt wereldwijd voorop met het gebruik van de iPad. 35 procent van al het mobiele internetverkeer in ons land is afkomstig van de tablet van Apple.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Comscore op verzoek van Z24.

Eerder deze week publiceerde Comscore al cijfers over andere landen. Nu blijkt dat Nederland koploper is wat betreft het gebruik van de iPad.

Canada neemt de tweede positie in. De iPad is daar goed voor 33,5 procent van het mobiele internetverkeer. Brazilië (31,8 procent) en Duitsland (29,4 procent) volgen. Comscore vergeleek cijfers van veertien landen.

De iPad kan deze percentages mede realiseren omdat tablets veel geschikter zijn om (lange) video's te bekijken dan bijvoorbeeld smartphones en zo dus voor extra verkeer zorgen.

iOS

In totaal is iOS, het besturingssysteem op de iPad, goed voor 70 procent van het mobiele internetbezoek in Nederland. iOS draait ook op de iPhone en iPod Touch. Android behaalt een marktaandeel van 22 procent op basis van internetgebruik.

Ook wat betreft het internetverkeer via iOS scoort Nederland overigens bijzonder hoog. Alleen in Duitsland heeft iOS een hoger aandeel met 72,9 procent.

Overwicht iPad

Ook als gekeken wordt naar alleen tablets en smartphones dus niet meegerekend worden, is het overwicht van Apple in Nederland enorm. 99,4 procent van het internetverkeer via tablets komt van de iPad. Wereldwijd ligt dit percentage op 89 procent.

Als gekeken wordt naar het mobiele verkeer van NU.nl is de iPadapp slechts goed voor 8,5 procent en dan nog wat pageviews via de mobiele site. De iPhoneapp heeft een aandeel van 48 procent en Androidapp behaalt zo'n 15 procent van al het mobiele verkeer.

De mobiele site is daarnaast goed voor 17 procent van het mobiele verkeer en 9 procent verloopt via de normale site op mobiele apparaten.