AMSTERDAM – Apple komt in het najaar niet met één maar twee nieuwe iPhones. Het bedrijf zal zowel een goedkope updateversie van de iPhone 4 als een totaal vernieuwde iPhone 5 op de markt brengen.

Dat schrijven Amerikaanse media maandag althans op basis van uitspraken van Chris Whitmore van Deutsche Bank. Whitmore is analist voor onder meer the Wall Street Journal.

Hij verwacht dat Apple zal proberen de markt voor goedkopere smartphones te betreden. Een iPhone 4S moet dan voor ongeveer 350 dollar, uitkomst bieden. Deze telefoon is volgens Whitmore dan ook aantrekkelijk voor prepaidklanten.

Apple heeft geen van de uitgesproken verwachtingen en geruchten bevestigd.

iPhone 5

Naast de iPhone 4S zal het bedrijf volgens Whitmore in september met een iPhone 5 komen, een volledig nieuw toestel en de echte opvolger van de iPhone 4.

De verwachting van Whitmore zou een hoop tegenstrijdige geruchten in de afgelopen maanden verklaren. Zo doen er al maanden geruchten de ronde over een nieuwe iPhone die erg lijkt op de iPhone 4 terwijl er ook geruchten gaan over een toestel dat helemaal niet op de huidige iPhone lijkt.

Structuur

Ook duurt het relatief lang voor Apple met een nieuwe iPhone komt. Zo werden de iPhone 3G, 3GS en 4 allemaal in juni gepresenteerd en zat er dus telkens een jaar tussen. Een lancering in juni 2011 is niet meer aan de orde en de meeste analisten houden het op augustus of september.

Daarnaast is iOS 5 wel al gepresenteerd, een volledig nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem gaat doorgaans gepaard met een nieuwe iPhone. Het uitkomen van twee modellen kan mogelijk een reden zijn geweest om van dit patroon af te wijken.

Goedkope smartphones

Volgens Whitmore zou een goedkope iPhone een geweldige bron van inkomsten kunnen zijn. De analist rekent voor dat tweederde van de 1,5 miljard mobiele telefoons uitgerust is met prepaid.

Bovendien is Apple nu nog slecht vertegenwoordigd op de markt van smartphones tussen de 300 en 500 dollar. Nokia en bijvoorbeeld Blackberry maken daar de dienst uit. Beide bedrijven kampen met slechte kwartaalcijfers en dus is dit volgens Whitmore het uitgelezen moment voor Apple om concurrentie te bieden aan deze bedrijven.