AMSTERDAM – Samsung heeft zaterdag de Series 5 Chromebook uitgebracht in Nederland. Volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf is dit de eerste netbook die op Googles cloudgebaseerde besturingssysteem Chrome draait.

De nieuwe netbook draait op Google Chrome, een nieuw besturingssysteem dat voor opslag van data gebruikmaakt van online servers. Het apparaat heeft zelf dan ook een ssd van slechts 16GB aan boord.

Dankzij het nieuwe besturingssysteem zou Samsungs Chromebook binnen tien seconden opstarten. Een energiezuinige Intel Atom-processor en het gebrek aan een grote harddisk moeten volgens de elektronicafabrikant een batterijduur van zo’n 8,5 uur opleveren.

De Chromebook heeft een 12,1-inch HD-scherm met led-backlight, een HD-webcam, ingebouwde microfoon, twee usb-poorten en een geheugenkaartlezer. Internetten kan standaard via wifi. Voor wie ook buitenshuis wil kunnen internetten, is er tevens een model met ondersteuning voor mobiel internet (3G).

Samsungs Series 5 Chromebook is ongeveer twee centimeter dun en weegt een krappe anderhalve kilo. De versie met alleen wifi heeft een adviesprijs van 399 euro. Het model met zowel wifi als 3G kost 449 euro.