AMSTERDAM – Robuuste computers kunnen heel wat hebben en zijn daarmee handig voor liefhebbers van extreme buitenactiviteiten en bedrijven die een stevige oplossing zoeken voor op de werkvloer, maar dat maakt ze er niet compacter op. Voor wie op zoek is naar een stevige computer die in de broekzak past, komt General Dynamics met de GD2000.

De GD2000 is een taaie computer op zakformaat. Het apparaatje heeft een laptopachtig uiterlijk, compleet met een naar boven klappend touchscreen van 5,6 inch. Dit compacte led-scherm is kleiner dan dat van een tablet, maar heeft dezelfde resolutie als bijvoorbeeld het scherm van een netbook.

De zakcomputer draait op een Intel Core Solo-processor van 1,2GHz, heeft 2GB werkgeheugen en gebruikt een ssd van 64 of 128GB voor opslag. Het apparaat ondersteunt draadloze communicatie via bluetooth, wifi en 3G, en beschikt over ingebouwde gps.

Men kan kiezen uit Windows Vista of Windows 7 als besturingssysteem. Het compacte toetsenbord is voorzien van verlichting. Alles is ondertussen ingebouwd in een stevige behuizing met verzegelde aansluitingen, die bestand is tegen stof en waterspetters. De GD2000 is met al zijn wapenfeiten echter niet bepaald een koopje: prijzen beginnen bij 4900 dollar.