AMSTERDAM – VESA, de organisatie die aansluitingsstandaarden voor computers en consumentenelektronica beheert, laat weten de displayport 1.2-specificatie uit te breiden met ondersteuning voor actieve kabels. Dit maakt de weg vrij voor langere displayport-kabels.

Displayport-aansluitingen beginnen steeds vaker hun weg te vinden naar computers en monitoren. De opvolger van de dvi-aansluiting kan meer data verstouwen over een compactere aansluiting, maar door het passieve karakter van de kabels bleef de maximale snoerlengte vooralsnog steken op zo’n zes meter.

Door de toevoeging van ondersteuning voor actieve kabels wordt de maximale kabellengte vervijfvoudigd tot 33 meter. Ook worden dunnere en meer flexibele kabels mogelijk, laat VESA (Video Electronics Standards Association) weten.

Er zit wel een kink in de kabel: actieve snoeren werken slechts één kant uit, de aansluitingen voor uitvoer en invoer zijn dus niet inwisselbaar. Om duidelijk te maken welke kant van de kabel waarvoor bedoeld is, heeft VESA nieuwe logo’s ontworpen voor de in- en uitgangsaansluitingen.