AMSTERDAM – Een jaar na zijn lancering heeft de iPhone 4 zich opgewerkt tot de favoriete camera om foto’s en video’s mee te delen. Daarmee laat Apple’s smartphone serieuze camera’s als Nikons D90 en Canons EOS 5D Mark II achter zich.

Dat meldt Flickr, een website waarop mensen hun foto’s en video’s met de rest van de wereld kunnen delen. Flickr heeft in kaart gebracht welke camera’s er werden gebruikt voor de foto’s en video’s op de fotowebsite. Daaruit blijkt dat de iPhone 4 sinds kort de populairste camera is onder Flickr-gebruikers.

Apple’s toestel laat daarmee enkele serieuze camera’s achter zich, waaronder spiegelreflexcamera’s als de Nikon D90 en Canon EOS 5D Mark II, maar ook zijn eigen voorgangers, de iPhone 3GS en 3G. Hoe de onderlinge verhoudingen precies liggen, is echter niet duidelijk: Flickr heeft geen percentages of tijdsaanduiding meegenomen in zijn grafieken.

De website laat ook weten dat de cijfers niet volledig zijn. Door gebrek aan exif-gegevens bij veel smartphones, heeft Flickr niet kunnen nagaan hoeveel gebruik er wordt gemaakt van andere mobieltjes, zoals Android-smartphones. Populaire mobieltjes als de Samsung Galaxy S en Galaxy S II komen daardoor niet in het overzicht voor. Deze restcategorie zou goed zijn voor een derde van alle foto’s en video’s op Flickr.