AMSTERDAM – Apple heeft een patent toegewezen gekregen wat betreft een aantal besturingen van aanraakschermen.

Uit de omschrijving van het patent blijkt dat het gaat om een breed recht op het gebruik van een techniek die bepaalde besturingen via aanraakschermen mogelijk maakt.

Zo staat in de omschrijving dat het gaat om schermen waarmee met een beweging van de vinger een ander deel van het scherm bereikt kan worden waarin een apart onderdeel zit zoals een video of een map van Google Maps.

Ook wordt gesproken over aanrakingen met meerdere vingers. Hierbij gaat het waarschijnlijk om het inzoomen op de aparte onderdelen zonder dat de website eromheen beïnvloed wordt.

Gevolgen

Wat de gevolgen zijn van de toewijzing van het patent is nog onduidelijk. Veel fabrikanten van smartphones en tablets maken gebruik van de techniek in de browsers. Als Apple inderdaad het exclusieve recht heeft op deze techniek, betekent dit dat andere fabrikanten zonder betaling de techniek niet in hun apparaten mogen gebruiken.

Het recht op zo’n algemeen gebruikte techniek is controversieel en het is daarom te verwachten dat andere fabrikanten bezwaar zullen maken tegen de toewijzing.