AMSTERDAM – Het Britse Ping, een fabrikant van golfaccessoires, komt met de Ping Cradle, een iPhone-dock voor op golfclubs. Met het clubdock en de bijhorende software kunnen golfers hun prestaties meten.

Golfers kunnen de Ping Cradle op hun putter monteren, de golfclub die gebruikt wordt om de bal vanaf de green in de hole te slaan. De iPhone-houder zelf doet niet zoveel, behalve dan de iPhone of iPod touch op zijn plaats te houden. De echte functionaliteit zit in de iPhone en iPod touch zelf, en in de iPing-software die men gratis kan downloaden vanuit de App Store.

Met behulp van de verschillende bewegingssensoren in Apple’s smartphone en portable mediaspeler, kan deze software bepalen wat voor soort slag men gebruikt om de bal in het gaatje te meppen. Ook worden de hoek en snelheid van de inslag gemeten.

Deze meetgegevens kunnen vervolgens worden vergeleken met die van golfende vrienden. Ook wil Ping de gegevens van verschillende professionele golfers beschikbaar stellen als vergelijkingsmateriaal. De Ping Cradle moet zo’n 30 dollar gaan kosten.