AMSTERDAM – Nokia heeft dinsdagochtend (Nederlandse tijd) de strategie bekendgemaakt waarmee het bedrijf weer marktaandeel wil terug gaan pakken. Een focus op Windows Phone en het eerste toestel met het besturingssysteem MeeGo moeten daaraan bijdragen.

Dat blijkt uit een toespraak van Stephen Elop, CEO van Nokia.

Nokia presenteerde op een telecombeurs in Azië de Nokia N9, het eerste toestel met het besturingssysteem MeeGo. Tevens werden de eerste Windows Phone-toestellen aangekondigd voor begin 2012.

Strategie

Nokia verloor de afgelopen jaren gestaag marktaandeel door de opkomst van de iPhone, Blackberry en Androidtoestellen. Het bedrijf is inmiddels een samenwerking gestart met Microsoft voor het gebruik van Windows Phone als besturingssysteem.

“Onze hoofdstrategie is gericht op Windows Phone”, vertelde Elop. “Ik ben er zeker van dat we het eerste toestel later dit jaar zullen lanceren en grote hoeveelheden begin 2012 zullen verschepen.”

Symbian

Naast Windows Phone zal in juli Symbian Anna, een nieuwe versie van het eigen besturingssysteem van Nokia, uitgerold worden op verschillende toestellen en moeten er de komende twaalf maanden tot tien nieuwe Symbiantoestellen op de markt verschijnen.

De toestellen N8, E7, C7 en C6-01 zullen in juli ook verkrijgbaar zijn met de nieuwste versie van de Symbiansoftware. Symbian Anna biedt opties die speciaal zijn gericht op zakelijke gebruikers. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om nieuwe e-mailopties.

Gebruikers die al in het bezit zijn van een van de smartphones, kunnen de nieuwe software vanaf eind augustus ook downloaden.

N9

De N9 is voorlopig het enige toestel met MeeGo en wanneer de telefoon verkrijgbaar zal zijn is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de N9 geen knoppen meer heeft, maar volledig bestaat uit een aanraakscherm.

De traditionele thuisknop is vervangen door een beweging over het scherm. Daarnaast beschikt het toestel over drie ‘schermen’. Het eerste scherm is de gebruikelijke weergave van applicaties in een menu.

Het tweede scherm biedt de notificaties die de applicaties genereren en het derde scherm toont een overzicht van actieve programma’s waar vervolgens eenvoudig tussen gewisseld kan worden.

Specificaties

Het echte scherm van de N9 is licht gebogen. Het toestel heeft een 3.9 inch Amoled-scherm en heeft extra sterk krasvrij glas. Bovendien is een 8-megapixel camera aan de telefoon toegevoegd. Het scherm meet 854 bij 480 pixels.

De N9 maakt daarnaast gebruik van een 1GHz Omap3-processor en weegt 135 gram. Het toestel is verkrijgbaar in zwart, cyaan en magenta en zal in een 16GB en 64GB versie verschijnen.