AMSTERDAM – India’s eigen goedkope tablet is na een lange periode van vertragingen klaar voor lancering. De Sakshat tablet, die 35 dollar zou gaan kosten, valt wel duurder uit dan gepland.

De goedkope tablet, die bedoeld is voor studenten en scholieren, werd een jaar geleden aangekondigd de Indiase minister van sociale ontwikkelingszaken Kapil Sibal. Het apparaat zou eind vorig jaar in productie gaan, maar die deadline werd niet gehaald. Nu is de Sakshat echter gereed, meldt Times of India, en eind deze maand zullen de eerste exemplaren te koop zijn in India.

Bij de onthulling van de tablet in juli 2010 werd gesteld dat hij maximaal 35 dollar (zo’n 25 euro) zou gaan kosten. Door gebruik te maken van een gratis Linux-versie en een geheugenkaart in plaats van een harddisk, moest de prijs flink worden gedrukt.

Dit is niet helemaal gelukt. De Sakshat heeft uiteindelijk een prijskaartje van 2200 rupees, wat neerkomt op ongeveer 34 euro. De Indiase regering zou echter plannen hebben om de tablet te subsidiëren, om zo de prijs alsnog terug te dringen tot de beloofde 25 euro.