AMSTERDAM – PFU, een dochteronderneming van Fujitsu, introduceert zijn tweede Happy Hacking Keyboard. Dit toetsenbord laat geen letters zien, maar er is volgens PFU wel razendsnel op te tikken.

Echte typisten typen blind en doen dat ook nog eens in een ijltempo waar de gemiddelde computergebruiker een plaatsvervangende zenuwinzinking van krijgt. Voor deze typtypes introduceerde PFU in 1996 het letterloze Happy Hacking Keyboard (HHKB). Het toetsenbord is na vijftien jaar aan een opvolger toe.

Het HHKB Professional2 Type S heeft een iets gewijzigde toetsindeling, waarin bijvoorbeeld de spatiebalk een flink stuk breder is geworden. Maar ook aan de binnenkant van het toetsenbord zou het nodige zijn verbeterd. Volgens PFU kan het keyboard nog snellere typisten bijhouden en zou het bovendien 30 procent stiller zijn.

Het nieuwe toetsenbord is afgelopen week uitgebracht in Japan, waar de letterloze tikplank voor 263 euro over de toonbank gaat. Voor mensen die deze prijs iets te gortig vinden voor een toetsenbord zonder lettertekens, is er overigens ook een versie met gelabelde toetsen.