AMSTERDAM – Wie zijn iPod touch, iPhone of iPad wil gebruiken om het legertje afstandsbedieningen op de koffietafel te vervangen, heeft er weer een keuze bij: de Beacon.

De Beacon is een initiatief van twee Amerikaanse bedrijven, Griffin Technology en Dijit Media. Griffin zorgde voor de Beacon zelf, een apparaatje dat de commando’s van het iOS-apparaatje ontvangt, omzet naar infrarood en doorstuurt naar de tv en de apparaten eromheen. Dijit Media zorgde ondertussen voor de benodigde software voor iPhone, iPod touch en iPad.

Uniek aan de Beacon is dat er geen speciale zender in de iPhone geprikt hoeft te worden. De communicatie met de Beacon geschiedt via bluetooth. Ook de Beacon zelf werkt volledig draadloos: het apparaatje draait op een kwartet AA-batterijen. Daardoor kan men het ontvangst- en zendkastje gerust op de koffietafel zetten, waar het volgens Griffin nauwelijks zal opvallen.

Griffins Beacon is voor zo’n 57 euro verkrijgbaar via de website van de fabrikant, maar verschijnt binnenkort ook in Amerikaanse Apple-winkels. Of het apparaatje ook in de Nederlandse Apple Store verkrijgbaar zal zijn, is niet duidelijk. De vereiste applicatie is gratis te downloaden en is wel al te vinden in de Nederlandse App Store.