AMSTERDAM – NEC lanceert een nieuw computerscherm van 23 inch dat slank, portable en energiezuinig is, aldus de fabrikant. Bovendien beschikt het apparaat over een ‘human’-sensor.

De mensensensor blijkt NEC’s sciencefictioninterpretatie te zijn van de nabijheidssensor die in diverse kantoormonitoren te vinden is. De sensor houdt bij wanneer gebruikers hun werkplek verlaten, en past de helderheid van het scherm hierop aan. Staat men op om even een verse bak koffie te halen, dan kan die sensor volgens NEC voor 94 procent energiebesparing zorgen.

Ook wanneer de sensor niet aan de slag hoeft, belooft NEC energiezuinige prestaties. De monitor verbruikt volgens de fabrikant 27 watt dankzij het gebruik van een led-paneel. De 23-inch monitor is full-HD (1920 bij 1080), heeft een schermhelderheid van 250 cd/m2 en een 3000:1 contrastverhouding. Dankzij een pva-paneel biedt het scherm ruime inkijkhoeken, aldus NEC.

Naast een mensensensor heeft NEC’s nieuwe EX231Wp ook een omgevingslichtsensor, die de helderheid van het scherm aanpast op het licht in de ruimte. Daarnaast is de monitor eenvoudig van zijn standaard te verwijderen en op een meegeleverde fotolijststandaard te plaatsen.

De monitor komt begin juli uit in de VS en heeft daar een adviesprijs van 319 dollar. Wanneer en voor welke prijs de monitor beschikbaar zal zijn in Nederland, is nog niet bekend.