AMSTERDAM – Panasonic introduceert de Lumix GF3, een nieuwe systeemcamera. Het compacte fototoestel met verwisselbare-lenssysteem levert enkele functies in voor een compactere body, een lichter gewicht en dito prijs, ten opzichte van zijn voorgangers.

De GF3 heeft een 12,1-megapixel sensor, een 3-inch touchscreen en een ingebouwde flitser. Naast forse foto’s – te schieten op 160 tot en met 6400 ISO – kan het apparaatje ook video-opnames maken in een resolutie van 1920 bij 1080 (1080i).

Ten opzichte van zijn directe voorganger, de Lumix GF2, is de camera 15 procent lichter en 17 procent kleiner, stelt Panasonic. De gebruikersinterface zou bij het nieuwe model wat simpeler en gebruiksvriendelijker zijn gemaakt, terwijl de camera nu ook toegang biedt tot verfraaiende foto- en filmeffecten.

Het nieuwe model heeft echter ook op enkele punten moeten inleveren tegenover zijn voorganger. Zo is er geen aansluiting aanwezig voor een externe flitser en ontbreekt er ook een digitaal oculair.

De nieuwe camera komt in juli op de markt. Amerikanen betalen 699 dollar voor de camera in combinatie met een 14mm lens. In augustus volgt er ook een pakket met de body en een 14-42mm lens voor 599 dollar. Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend.